lördag, januari 11, 2014

Mont Marie restaurant - en ny favorit!

På Blaauwklippen Road (ta av från väg R44 och sväng höger in vid bensinmacken mot Paradyskloof mitt emot Stellenbosch golfklubb) ligger Mont Marie på vänster sida av vägen. Restaurangen öppnade för tre månader sedan och vi tog med oss Björns äldsta son Gustaf med hustru Andrea och lilla dottern Alicia och gjorde ett första besök härom kvällen. Men vi kommer att återvända många gånger, det är ett som är säkert!
Restaurangen är ett modernt, vackert nybygge fint belägen vid en liten sjö och med de blånande bergen i bakgrunden. Varma dagar och kvällar sitter man ute på den trevliga terrassen, där det också finns en inhägnad högkvalitativ lekplats för barnen. Vill man ha riktig närkontakt med småttingarna kan man t o  m sitta vid ett middagsbord inne i lekplatsen. Men terrassen är lång så man behöver inte alls bli störd av lekande barn om man inte sitter i närheten.

Mont Marie ägs, liksom vingården Klein DasBosch bredvid, av VDn för livsmedelskedjan Checkers i Sydafrika. De flesta vinerna på restaurangens vinlista kommer också från den egna vingården, men där det egna sortimentet har luckor har man tagit in viner från andra vingårdar.

Maten är innovativ och annorlunda, mycket vällagad, vackert upplagd och bra prissatt - helt enkelt "very good value for money"! Menyn skiljer sig lite åt mellan lunch och middag och vi har än så länge bara gjort ett middagsbesök, men vi ser mycket framemot att återvända för lunch inom en snar framtid. Tre rätter från middagsmenyn kostar endast R250 och för lunch R230! Men det finns också gott om lättare lunchrätter och man kan givetvis även välja enstaka rätter från à la carte menyn både till lunch och middag.

Bone marrow gnocchi
Som start på vår middagsupplevelse serverades vi en kombinerad brödkorg och amuse-bouche bestående av mycket gott mjukt och hårt bröd och små läckert kryddade kycklingvingar. Bone marrow gnocchi med spenat och små svampar är en underbar förrätt, och likaså calamarin med vitlök. Vinnaren bland förrätterna blev nog ändå risotton, men konkurrensen var stenhård. Bland huvudrätterna gjorde springbokfilén det djupaste intrycket, men även Cape Salmon som vi normalt inte brukar vara imponerade av hade här tillagats till en mycket god rätt.

Springbok
Vi var väldigt mätta efter för- och huvudrätter, så det blev inte så mycket prövat av desserterna (sorry Kai), men son och sonhustru delade i alla fall en sufflé som de gav tummen upp.

Servicen är ok men som på så många andra bra restauranger inte riktigt i klass med maten. Ambitionen är det dock inget fel på och personalen är trevlig och hjälpsam. När kvällen blev lite kylig fick vi alla var sin skön fleecefilt att svepa in oss i. Besöket avslutades med en liten guidad tur ner i vinkällaren där det också finns en trevlig chambre séparée om man är ett sällskap som vill sitta ostört.
Cape Salmon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar